Lithium batterier

sonnen batteri lagring af strøm batterilager solcellebatteri lithiumbatteri husbatteri

Vi forhandler de bedste batterier til solcelle anlæg. Der er stor forskel på batterier; pris, ydelse, levetid, garantiperiode og hvad du får ud af de forskellige batteri typer.

Batterier til solceller findes i to typer rent teknisk set. Et gammeldags bly/syre batteri og et moderne højtydende lithium batteri. Blybatterierne er historie, fremtiden ligger afgjort i lithium batteriet. Det vitigste ved et batteri er, at det forhøjer solcelle anlæggets ydelse fra 30% til 75%.

Sådan vælger du det rigtige batteri til dit hus

Vi forhandler forskellige varemærker i lithium batterier til solcelleanlæg. De er alle af typen lithium, da det er klart den bedst egnede til langtidsopladning. Lithium batterier er bredt anvendt over hele verden til solcelleanlæg og de fås i mange størrelser. De er langt at foretrække frem for de gamle bly/syre-batterier, som nu generelt udfases da de er så ineffektive og har meget kort levetid. Et lithium batteri har op til 10.000 cyklusser i sig  og en garanti på 10 år. Det har også den fordel, at det kan aflades helt ned til cirka 5 %, dermed får du fuldt udnyttelse af dets kapacitet. Det går desuden ret hurtigt med at oplade et lithium batteri; på godt 6 timer, kan det være helt opladet.

Når du køber et lithium ion batteri, får du væsentligt meget mere ud af dit solcelleanlæg, fordi den strøm du ikke bruger når den er tilgængelig, den gemmer du til solen er gået ned.

Se priser på et komplet solcelleanlæg her med batterier

Viden om lithium batteri

Vi taler dagligt med kunder, som giver udtryk for, det er svært at gennemskue det tekniske bag et lithium batteri. Så de er i tvivl om, hvilket de skal vælge. Derfor har vi samlet vores viden om batterier her i en samling gode råd inden du køber lithium batteri..

Batteriets opbygning.

Lithium batterier er som teknologi skabt til at gemme strøm og de er i forvejen overalt i vores hverdag. Der bruges lithium batteri i mobiltelefoner, elværktøjer og elbiler. Der er dog et spring i teknologi bag et lille lithiumbatteri i en mobiltelefon til stort lithium batteri et i et solcelleanlæg. Det handler om den kemiske sammensætning af stofferne, som udgør lithium batteriets kerne og kvaliteten heraf, samt den elektronik der styrer opladning og afladning.

Batteriets holdbarhed.

Det bedste lithium batteri – fra for eksempel Sonnen –  aflader og oplader battericellerne ud fra en særlig metode, som er væsentlig i forhold til holdbarhed og ydelse. Der er stor forskel på, hvor mange gange man kan op – og aflade et batteri, kaldet en cyklus. Netop antallet af disse cyklusser er det vigtigste parameter, når du skal vælge batteri. Sonnen fører klart feltet med garanterede 10.000 cyklusser og 10 års garanti. De dårligste lover under det halve. Garantien følger antal cykli; Sonnen giver som nævnt 10 år eller 10.000 cykluser, hvor firmaer som Solax Power og Hybrid Power (fra VivaEnergi) kun giver 5 års garanti og op mod 5.000 cykli.

To forskellige opbygninger.

Lithium LiFePO4 (Litium jern fosfat) er mest udbredte og sikreste teknologi til lagering af strøm fra solceller. Sonnen bruger denne type, hvor imod Tele og LG bruger litium-ion-polymer batteriløsningen.

Batteriets styresystem, BMS (Battery Management System).

BatteryManagement System (BMS) er den teknologi og elektronik, der styrer de mange celler, som batteriet er sammensat af. Forskellen mellem de gode og de knapt så gode, er hvor dygtigt styringssystemet er til at “se” hver enkelt battericelle.  Oplade den til sit maksimum og aflade den bedst muligt. Ingen celler er helt ens og derfor kan de ikke oplades ens. En væsentlig sidegevinst ved et modulopbygget lithium batteri er, at man på den måde kan udbygge kapaciteten, efterhånden som man køber moduler til. Et batteri Sonnen kan for eksempel udbygges fra 6kw til 16 kw.

Smarte batterier og knapt så smarte batterier

Vi vil gerne fortælle lidt, om de rent ud sagt supersmarte features, der er ved et Sonnenbatteri. Vi er meget begejstrede for Sonnen, det er klart dem, som er længst fremme i skoene. Deres batteri/inverterløsninger er ikke ligefrem de billigste, men smart batteri, kan spare mange penge i strømforbrug over en 10-årig periode, så derfor betyder en højere anskaffelsespris mindre.

Vi synes, det er fikst, at BMS-systemet er semi-intelligent. Det betyder, at det kan aflæse jeres typiske daglige strømforbrug over tid og dermed lære, hvornår I har størt og mindst strømtræk. Og batteriet ved godt, at der er forskel på de fire årstiders soltid og også på hvor meget strøm I bruger, i relation til hvert kvartal. Det har, så at sige, fat i en ekstern vejrstation og kan på den basis forudsige vejrets udvikling de næste 3 dage og tilrettelægge hvornår det skal udlægge strøm til forbrug og hvornår det bedste tidspunkt er for at lade batteriet op.

Konkret eksempel på hvad et smart batteri kan gøre.

Se her et tænkt eksempel: det vælger at lade op mellem klokken 1030 til 14:45, hvor det fra vejrtjenesten ved, der er sol frem til kl 16:50. Starter opvaskemaskinen kl 14:45, hvor der stadig er sol, starter også vaskemaskinen og slukker for TVet og andre forbrugere. Når klokken så er godt 17 er dagens solfangst dirrigeret ud til aftagende forbrugere i huset og batteriet er selv blevet ladet op. Det er nu klar til jeres entré, med madlavning, vask af fodboldtøj, TV- og netkiggeri på flere værelser med videre. Hvis lithium batteriet løber tør for strøm i løbet af aftenen, går det selv på nettet og køber strøm. Selvfølgelig hos den billigste el-leverandør på det tidspunkt.

Oplade elbil.

Måske er I så langt fremme, at I  har en elbil, og den kan et Sonnenbatteri  styre opladningen af. Det er ikke noget alle batterier og invertere kan. Sonnenbatteriet har desuden et avanceret kommunikationssystem, som du kommunikerer med via en app. Derfra kan du se, alt det du vil, af informationer om aktuel produktion, planlægning og hvad den købte strøm kostede i går og så videre. En sidegevinst er, at den strøm du ikke selv bruger, den sælger du i princippet til til nabo.

Sonnen dominieren det europæiske marked for hybridinvertere og batterier

Vær opmærksom på følgende:

 • Lithium LiFePO4 jern fosfat er det sikreste, hvis de bryder sammen, da de ikke bliver over 150 grader. Litium-ion-polymer batterier kan blive 700 grader varme ved nedbrud. 
 • Støj fra fra kun 35 til 65DB 
 • Det er kun en specialuddannet elektriker, som må sætte det op og tilslutte det
 • Brutto og netto effekt på batteriet kan variere med op til 20% 
 • Mulighed for at styre eksterne enheder så som – varmepumpe, Smart Home, varmelegeme, elbil-lader.
 • De bedste systemer kan selv købe strøm på nettet, når det er billigst, ved hjælp at vejr prognose og kendskab til dit elforbrug.
 • Deling af strøm mellem andre batterier via elnettet
 • Servicenetværk i Danmark
 • Enkeltfase montering er en udfordring mange steder i DK,  vælg derfor tre fasede systemer
 • Det er muligt at udbygge batteriets kapacitet
 • Lithium ion batteriet kan fungere som nødstrømsanlæg.
 • Bonusinfo: Montage– og tilslutningspris  er fradragsberettiget
Kontakt